Tuesday, November 1, 2011

fakta menarik si kidal..


apa khabar semua??
korang tau tak maksud kidal?
ki+da+l ialah berasal dari KIRI DARI LAHIR= kidal

orang kidal ialah orang yang menggunakan tangan kiri dalam kebanyakan perbuatan harian, contohnya masak, menulis, melukis dan bla3. aku kidal!.

jom baca fakta menarik mengenai kidal.

*Sekitar 15-20% penduduk dunia adalah kidal

*orang kidal lebih cenderung menggunakan otak sebelah kanan.

*menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti , emosi dan kebijaksanaan dengan baik.

*kebanyakan orang kidal memiliki tulisan tangan yang cantik, kemas dan teratur .kat sekolah sapa selalu kena puji tulisan cantik?? aku kan? kn?

*Orang kidal cenderung lebih bimbang, sedangkan mereka yang memakai tangan kanan cenderung sedikit bergerak cepat.

*Hari kidal sedunia disambut 13 ogos setiap tahun.

*Beberapa orang terkaya di dunia adalah seorang kidal ( Bill Gates,Oprah Winfrey) ini termasuklah Barrack Obama & Angelina Jolie.

*lebih ramai lelaki kidal berbanding perempuan.

*secara purata, individu kidal hidup lebih singkat 9 tahun berbanding orang kanan.

apakah kekurangan menjadi kidal?? adakah selalu kena buli?? yaa..

*peralatan lain tangan kanan; Gunting, senjata api (machine gun, alatan memanah, dll ), komputer (tetikus), peralatan dapur, dan lain-lain.

*Menulis didalam buku tebal (diari, buku laporan,dll )

*Kerusi meja (kerusi kuliah) ; ini paling aku tak berkenan, lupakah mereka bahawa orang kidal juga mampu belajar di University, sehingga meja takde seketul pun untuk orang kidal.

*nak bermain badminton ke, hockey ke, semuanya di cipta untuk orang kanan je. kecewa betul..


kalau kanan is right, kiri tak semestinya wrong.

7 comments:

Aku Budak Geografi said...

sy pun kidal jugak....

amir aizat said...

yeay lelaki lbih ramai, haha tibajah

liza nora said...

@aku budak geografi : yeayy.. kita 1 team.

@amir aizat: tp sy pompuan.. ha3

amirnawawi said...

Yes!! aku pom kidal jugak.. Orang kidal boleh menulis sambil makan.. tu yang paling best.. boleh buat dua benda serentak..huhu3

Zulfahmi said...

Adik aku kidal, girlfriend pun kidal... Jadi aku faham kesusahan orang kidal untuk menggunakan sesuatu peralatan yang dicipta untuk orang tangan kanan

liza nora said...

@amirnawi: haha.. tp sy mkn pun kiri if sudu grpu, chpstck pun.. truk la..

liza nora said...

@zulfahmi: thnks fr being undrstndg.. T_T. sdh jgk la kdg2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...