Saturday, October 22, 2011

jom pakai contact lens.. tau macam mana?



mata kalau yang original tak cantik ke?. bagi aku orait je la. tapi sekarang ni ramai yang suka pakai contact lens (CL).. tapi ramai jugak yang tak tahu macam mana nak pakai dan jaga..
dah la biji mata tak boleh ditukar ganti..

apa yang tak boleh buat bila pakai CL.

* tak boleh masak / terkena haba yang kuat. c.lens ni nipis, diperbuat dengan bahan cam plastic.
kalau kena haba, nanti dia akan kecut, and rosak sekali dengan mata kita.

*tak boleh bawa motor. bukan suruh bawa kereta, tapi habuk2 yang ada akan melekat dekat CL. akan rasa tak selesa, lagi teruk kalau pasir ke masuk.

* mandi. CL TAK BOLEH DI CUCI DENGAN AIR PAIP. harap maklum. kalau mandi nanti air masuk mata, dalam air ada clorin. rosak la CL tu nanti. mata akan merah. mandi kat sunway lagoon pun tak ley pakai CL, so xyah nak bajet2 cantik nak pakai.

* tak boleh nangis. tapi jangan tenyeh2 mata dengan kuat. takut CL tu koyak, lagi la sakit.

*tidur. ada banyak kes orang pakai pastu bawa tidur. silap hari bulan, CL akan termasuk dalam kelopak mata. siyes, tak tipu. customer aku ramai je yang pernah..
ada jugak yang boleh dipakai langsung tak payah bukak, tapi harga dia memang mahal!.

biji mata asli, aku punya. haha.

kesan buruk tak pandai jaga?.

paling biasa *mata akan merah. -cuci tak bersih la salunya.
kalau pakai pastu rasa pedih, bukak pastu cuci rendam dlu.

paling teruk *mata akan ada seraput. macam asap2 dalam mata.
ada jugak yang berkulat. eiiiiiii..

pakai CL memang cantik. aku pun suka tengok, macam mata barbie doll..

aku tak tau la orang lain suka brand apa, tapi aku suka FRESHKON. sekarang ni dah ada pink. ayuu siot.!.
tapi korang pernah perasan tak kenapa brand2 yang korea tak berapa ada dijual di kedai spect??. jawapanny ialah CL korea senang cerita tak berapa bagus. kalau korang beli, pakai, pastu rosak mata korang boleh complaint/ claim dekat optical center tersebut, tu pasal la dia tak jual, coz dah tau2 mata korang akan rosak. efeknya lambat, tapi pasti kena.


ni aku pakai pergi kelas . color : shimmering grey.

please contact your nearest optical center for furter explanation. tenkiu.


19 comments:

Cik tikah said...

tpi ada berita ckp pakai contact lens bahaya. x berani pakai lah.

Ms Ef Abas said...

dah pakai contact lense lebih 20 puluh tahun dah, termasuk yang jenis kaler2... tapi tetap suka kaler mata ori :)

Jom singgah blog acik kat www.kisah-dan-kasih.blogspot.com kalau nak baca buku cerita versi blog :)

liza nora said...

@cik tikah: ha`ah.. boleh kene seraput.. tp kalau jaga elok2 ok je. cuma leceh sikit.

liza nora said...

@mis ef abas: ye, stuju sgt!.. ori lagi special lah.. ok, t sy follow ye.

fieda said...

takut nk pakai contact lens skrg ni..

follow u:)

http://mylovely-fieda.blogspot.com/

acheeqa farhana said...

i love contact lens..better than speck..hee..*walaupon bahaya :p

liza nora said...

@fieda : ha`ah dlu i pun takut jgk.. tp pakai kne jg.. snstf sgt.

liza nora said...

@acheeqa: me too. now i loove sgt. haha. rabun jgk ea?

momoxlova said...

Saya suka pakai c.l dan berbisne c.l , hehe cewahh cam slogan apa dah ^^

liza nora said...

@momoxlova: hehe.. cntik pe, cm barbie doll.. nk2 kalau pakai eyelashes.. soo cute

"thecoolnoob" said...

baru try pkai lens 2 3 hari ni. Takut la plak bila baca psl ni . huhu

liza nora said...

"thecoolnoob": hm.. dunt worry dear.. cuma jgn langgar "pantang" suda.. hehe.. u will be fine.

sue perbs.. said...

dh biasa pkai lens bile kluar.. kdg2 tetido especially bile naik kereta g tmpt jauh.. bhaye2.. kene cntrol ngantuk

liza nora said...

@sue perbs: hm.. tula kan?. tp ad yg bley pki xyah bukak..sy dh lupa brnd pe.huhu.

cik pinaz said...

suka tapi takot nak pakai .. huhu

liza nora said...

@cik pinaz: bettr g kdai optic pastu ty, suro diorg aja.. hm.. tu my advce lah.

DilaMilin said...

Bagi org yang cemerkap memang tak digalakkan pkai lens. Sy tergolong dlm org cemerkap tp sy nak pakai lens..heeeeee...

Xerra Myrul said...

saya jual contact lens freshlook and freshkon..freshlook rm 20..freshkon rm33..berminat boleh whatsapp saya..0172546734

Xerra Myrul said...

saya jual contact lens freshlook and freshkon..freshlook rm 20..freshkon rm33..berminat boleh whatsapp saya..0172546734

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...